Bijgewerkt op 14 januari 2025
Wie in Nederland gaat werken dient zich verplicht aan te sluiten bij een zorgverzekeraar en dit binnen de 4 maanden na aanvang van de tewerkstelling. Door de Nederlandse zorgverzekering kunt u dan vrij kiezen in welk land u beroep zal doen op de gezondheidszorg. Dit kan dan zowel in Nederland of België. U dient wel een melding te doen bij uw Belgische mutualiteit dat u gaat werken als grensarbeider.
U meldt zich ziek bij uw werkgever.
Als zieke Belgische grensarbeider meldt u zich zo snel mogelijk bij uw Nederlandse werkgever ziek. U hoeft geen ziekteattest binnen te brengen. De werkgever dient de eerste 2 jaar uw loon door te betalen bij ziekte. De Nederlandse werkgever kan een bedrijfsarts of een ‘arbodienst’ vragen de arbeidsongeschiktheid te controleren. U wordt geacht om mee te werken aan uw re-integratie en de werkgever dient een plan van aanpak op te maken.
De werkgever kan een bedrijfsarts/arbodienst vragen de arbeidsongeschiktheid te controleren. Bij twijfel kan dat ook een spoedcontrole zijn.
Na twee jaar ziekte wordt beoordeeld of men in aanmerking komt voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering in het kader van de WIA (Wet Werk en inkomen naar Arbeidsvermogen). Men zal een WIA-uitkering kunnen bekomen als men voor minstens 35% arbeidsongeschikt aangemerkt wordt. Er zijn 2 WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering.
Bij 6 weken ziekte maakt de bedrijfsarts/arbodienst een probleemanalyse. Uiterlijk in de 8e week van de ziekte maakt de werkgever met de werknemer een plan van aanpak, waarin de maatregelen staan om u zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Tijdens uw arbeidsongeschiktheid (42e week) moet uw werkgever uw ziekmelding ook melden bij het UWV. Als u 88 weken ziek bent, krijgt u van het UWV een brief over de aanvraag van een WIA-uitkering.
Via de Nederlandse zorgverzekeraar of via het Belgische ziekenfonds.
Door u aan te sluiten bij een zorgverzekeraar (zie ‘Wat is het eerste dat u als Belgische grensarbeider moet doen?’) worden m.u.v. het eigen risico, uw ziektekosten vergoed. U bent verplicht verzekerd te zijn in het land waar u werkt, in dit geval dus Nederland. U mag zowel in Nederland als in België gebruikmaken van de medische zorg. In sommige gevallen moet u uw gezin meeverzekeren, zie ‘Hoe kan ik mijn gezin meeverzekeren?’. U moet aan uw Belgische ziekenfonds melden dat u in Nederland gaat werken.
Via een aanvraagformulier of via het internet (online) vraagt u een zorgverzekering in Nederland aan. Iedere zorgverzekeraar is verplicht u te accepteren voor de basisverzekering.
Wanneer de aanvraag verwerkt is krijgt u:
Uw gezinslid vraagt een Europese ziekenfondskaart aan bij het CAK (centraal administratie kantoor).
U moet aan een aantal voorwaarden voldoen, voordat u uw gezin kan meeverzekeren. Uw gezinsleden moeten in België wonen. Daarnaast gelden er een aantal andere voorwaarden.
Uw partner is meeverzekerd als:
Uw kinderen zijn meeverzekerd als:
Het CAK kan de Europese ziekenfondskaart alleen afleveren, nadat uw gezinslid door het ziekenfonds als meeverzekerd gezinslid is aangemeld. Uw ziekenfonds doet dit door een kopie van het S1-formulier af te leveren.
Eures Scheldemond en de activiteiten zijn mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van ESF+ direct (EaSI) | European Social Fund Plus (europa.eu).