Wat het eerst doen?

Wat moet u, als Belgische grens­ arbeider, het eerst doen?

WAAR?

  1. Afdeling burgerzaken bij een van de 19 gemeenten: Alkmaar – Almelo – Amsterdam – Breda – Den Haag – Doetinchem – Eindhoven – Goes – Groningen – Heerlen – Leeuwarden – Leiden – Nijmegen – Rotterdam – Terneuzen – Utrecht – Venlo – Westland – Zwolle.
  2. Nederland beschikt over een groot aantal zorgverzekeraars wat de concurrentie bevordert. Informeer u daarom goed over de hoogte van de zorgpremie bij de verschillende zorgverzekeraars. Als u een NL-postcode gebruikt, kunt u op internet de verschillende zorgverzekeraars vergelijken.

 

WAT?

  1. U moet een Burgerservicenummer (BSN) aanvragen.
  2. En een verplichte zorgverzekering afsluiten: die dekt noodzakelijke, op genezing gerichte zorg. Bv.huisarts, kraamzorg, …

 

HOE?

  1. U moet het Burgerservicenummer persoonlijk inschrijven als niet-ingezetene in de basisadministratie bij bepaalde gemeenten in Nederland. Neem hiervoor een geldig identiteit/legitimatiebewijs mee (een e-ID).
  2. U moet ook een zorgverzekering aanvragen bij een Nederlandse zorgverzekeraar naar keuze.

 

BEGRIPPEN

Zorgverzekeraar: is een aanbieder van zorgverzekeringen die tegen betaling van premies bepaalde ziekte(zorg)kosten, die onderdeel zijn van het basispakket, vergoedt.

Burgerservicenummer (BSN): Dit BSN-nummer is belangrijk, omdat de overheid het BSN gebruikt voor de uitwisseling van persoonsgegevens. Met het BSN kunt u bij elk loket van de overheid terecht en kan de overheidsorganisatie uw gegevens raadplegen.

Gerelateerde artikels